De techniek achter de schermen

9 november 2016

Het Feest van de Techniek is in volle gang. Tweedejaars vmbo-scholieren bezoeken uiteenlopende technische bedrijven, van metaalbewerking tot aan betonkunst. Vandaag in de schijnwerpers: Drapes2Go, expert op het gebied van textieltechniek.

 Altijd al willen weten wat er achter de techniek schuil gaat in een theater? De coulissen of de lampen op het podium die precies de juiste sfeer met zich meebrengen, wat gaat daarachter schuil? Tweedejaars vmbo-scholieren leerden dit tijdens het Feest van de Techniek. Martin van Hekken, eigenaar van Drapes2Go, liet de scholieren onder andere experimenteren met gordijnrailsystemen in theaters. Deze gordijnrails werken erg complex en dienen voor meer dan alleen sfeer, zij hangen precies zo dat het geluid in de ruimte optimaal verdeeld en weerkaatst wordt. Zodat de akoestiek perfect is.

Het werk van Drapes2Go beperkt zich niet tot theaters, ook restaurants en evenementenlocaties nemen zij onder handen. Martin voert deze opdrachten niet alleen uit, hij werkt samen met technici met verschillende vakkennis. Deze technici zijn vooral echte ‘makers’: pragmatisch, oplossingsgericht en doeners. Een wiskundige knobbel is niet nodig, vooral logisch kunnen nadenken en snel praktisch te werk gaan zijn competenties om dit werk goed uit te kunnen voeren.

Drapes2Go wil de scholieren vooral laten zien hoe je de keuze maakt voor passend textiel bij een (evenementen)locatie. Elk textiel heeft namelijk zijn eigen toepassing. ‘Je gebruikt voor een winterjas geen zwemstof en voor zwemkleding geen wol, aldus Martin. Je bepaalt dus eerst waar het textiel voor gebruikt wordt en vervolgens kies je het juiste materiaal. Drapes2Go merkt dat de vraag naar hun technische kennis over textiel toeneemt omdat veel restaurants industrie willen uitstralen. Om deze restaurants naast de industriële look ook een akoestisch fijne plek te maken, is passend textiel nodig. Daarvoor schakelen zij Drapes2Go in. We hopen dat meerdere scholieren hen over een aantal jaar versterking kunnen bieden!

Feest van de Techniek achter de schermen
Copyright © Feest van de Techniek 2018