De onzichtbaarheid van techniek ontdekken

2 november 2016

Feest van de Techniek Beeld

Wie over Industrieterrein Lage Weide rijdt, fietst of loopt kan er niet omheen: de zeven indrukwekkende beelden vlak naast het spoor, langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Tussen de tientallen industriële bedrijven waarin techniek met de dag geavanceerder wordt staan sinds zestien jaar de indrukwekkende beelden ‘De Waterwerken’.

Kunstenaar, bedenker én maker van deze beelden is Ruud Kuijer. Samen met een team van vlechters, lassers en specialisten heeft hij deze beelden gevormd. Inmiddels zijn wereldwijd de betonnen kunstwerken zoals de Waterwerken terug te vinden. Altijd met een verwijzing naar de plek waar ze staan. Zo bevatten de beelden op Industrieterrein Lage Weide allemaal elementen die met water én industrie te maken hebben.

Als je naar de betonnen beelden van Ruud kijkt denk je niet aan techniek. Deze beelden laten zien dat techniek nooit onmiddellijk zichtbaar is. De beelden ogen licht, maar wegen gemiddeld 20 ton per beeld. Wanneer je naar de beelden kijkt, heb je geen flauw benul wat voor werk er nodig is geweest om deze te maken. Al helemaal onzichtbaar is de wereld onder het betonnen oppervlak, zoals de bewapening.

De scholieren pluizen de Waterwerken op Industrieterrein Lage Weide helemaal uit tijdens het Feest van de Techniek. Zij nemen een kijkje bij de beelden, ontdekken welke betekenis er achter zit en leren hoe de beelden tot stand zijn gekomen. Even verderop, aan de rand van het Industrieterrein en vlak langs het water van het Amsterdam-Rijnkanaal, bevindt zich het atelier van Ruud Kuijer. De scholieren gaan daar zelf aan de slag en maken hun eigen unieke beeld in het klein. Zij ervaren hoe je met zwaar materiaal een beeld toch ruimtelijk maakt door gebruik van verschillende vormen. Zij worden uitgedaagd techniek eens van een andere kant te bekijken. Wij wensen de scholieren vast veel plezier!

Copyright © Feest van de Techniek 2018