Programma Feest van de Techniek

Tijdens het Feest van de Techniek kunnen 1e en 2e jaars leerlingen van het vmbo- en praktijkonderwijs bij verschillende activiteiten meedoen. Deze activiteiten worden door de deelnemende technische bedrijven in de Cartesiusdriehoek verzorgd.

Bekijk alle deelnemende bedrijven.

feest-van-de-techniek-program-1

Expo (workshops)

Wat? Workshops
Duur? 30 minuten per workshop
Wanneer? 5 t/m 9 november 2018
Voor wie? 1e jaars leerlingen vmbo- en praktijkonderwijs

Tijdens de Expo volgen de leerlingen vier workshops per dagdeel. Elke workshop biedt een andere vorm van techniek. De workshops worden verzorgd door de deelnemende (technische) bedrijven.

Het doel is om de jongeren op een leuke manier kennis te laten maken met techniek met een doe-opdracht of een experiment. Tevens wordt toegelicht hoe techniek wordt toegepast in de praktijk en wat het arbeidsperspectief is. De Expo vindt plaats in het CAB-Gebouw  in de Cartesiusdriehoek.

feest-van-de-techniek-program-2

Expeditie

Wat? Branchedagen
Duur? 1 dagdeel
Wanneer? ntb
Voor wie? 2e jaars leerlingen vmbo- en praktijkonderwijs

De branchedagen zullen in het teken staan van de thema’s:

  • ICT en nieuwe media
  • Bouw
  • Metaal
  • Elektro- en Installatietechniek
  • Automotive en logistiek
  • Duurzaamheid

Leerlingen worden uitgenodigd voor een branchedag naar keuze. Zo kunnen zij zich specifiek oriënteren op een thema dat hen interesseert. Ze ontdekken hoe het eraan gaat toe op de werkvloer en wat de arbeidsperspectieven zijn. Het bezoeken van meerdere branchedagen is mogelijk.

Deelnemende bedrijven Expo 2018

Welkom in onze wereld van intelligente technologie. Wij zijn Croonwolter&dros. We ontwerpen, realiseren en onderhouden slimme, technische systemen en installaties die de wereld om ons heen intelligenter maken. Technologie die ons leven veiliger, gezonder, aangenamer en duurzamer maakt.

Snel fietsen is niet zomaar een fietsenwinkel. We bouwen al sinds 1958 ons eigen merk fietsen, welke de gehele wereld over gaan. Daarnaast voeren we ook nog een aantal andere hoogwaardige, altijd met een sportief karakter. We bieden ook een mooi assortiment kleding, accessoires en onderdelen aan. Uiteraard is er een moderne werkplaats aanwezig.

Warmtebouw Utrecht BV, een betrouwbare installateur en werkgever, om in een jong en dynamisch team ons mooie installatievak uit te voeren. Wil je bij ons stagelopen of komen werken, meld je bij ons op het feest van de techniek.

Imke’s kinderlab verzorgt gastlessen wetenschap en techniek op (basis)scholen, festivals en opendagen.

IBM is één van de wereldleiders in informatietechnologie en heeft als doel om samen met hun klanten en partners en door het gebruik van innovatieve technologieen zoals AI en cloud de wereld te veranderen

Sinds 2008 kun je bij ProtoSpace terecht met je innovatievraag. We denken creatief en technisch met je mee vanuit verschillende disciplines zoals mechatronica, industrieel ontwerp en embedded software. Daarnaast laten we ook graag kennis maken met onze methodieken zoals Agile Prototyping en Design Thinking. We beschikken over een moderne werkplaats met oa 3D printers en lasersnijders.en werken altijd toe naar een functioneel prototype.

De Tech Campus en het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland realiseren in 2018 twee innovatieve zorglabs en een mobiel zorglab in de regio Utrecht. Met deze labs wil ROC Midden Nederland een belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van vaardigheden bij studenten, bij docenten, in het vmbo, in het werkveld, bij medewerkers van bedrijven en bij vrijwilligers en mantelzorgers. De labs zullen samen met bedrijven, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en maatschappelijke partners worden ontwikkeld en aansluiten bij de laatste actuele inzichten. Het vernieuwende aan de zorglabs is de samenwerking van opleidingen op het snijvlak van Zorg, Techniek, Bouw & Wonen en ICT. In de toekomst kunnen ook Welzijn, Sport en Facility onderdeel worden van de labs.

Bij het Bouw & Interieur College komen jouw ideeën tot leven. Je geeft vorm aan duurzame gebouwen, bruggen, meubels of interieurs. Tijdens het creatieve, bouw- of onderhoudsproces is jouw rol belangrijk. Je werkt samen met specialisten uit verschillende vakgebieden. Bij het Bouw en Interieur College verdiep je je in moderne oplossingen en innovatieve technieken. En je leert hoe belangrijk het is dat een gebouw goed ontworpen wordt voor mens en milieu. Er is veel werk in de bouw, met volop kansen voor vakmensen en hbo-doorstromers. Dus bouw aan je eigen toekomst bij het Bouw & Interieur College!

Bouwmensen-Utrecht en Schildersvakopleiding Midden nederland zijn opleidingsbedrijven die met name schoolverlaters van het vmbo een vakopleiding, werk, loon en bgeleiding bieden. We verzorgen vakopleidingen voor de volgende beroepen: timmerman, metselaar, tegelzetter, stukadoor, schilder, renovatiemedewerker. Vakopleidingen kun je volgen op MBO-niveau 1. 2, 3 en ook 4. Leelringen krijgen contracten en garanties voor de duur van de opleiding. Je kunt van 1 tot vijf jaar in dienst zijn op basis van een BBL-opleiding. Naast de vakopleiding zorgen Bouwmensen-Utrechte en Schildersvakopleiding Midden Nederland voor een werkplek binnen een van de lidbedrijven in en om Utrecht.

Altijd al willen weten hoe een pc werkt? Hier ontdek je hoe een pc werkt en hoe die er van binnen uitziet.

Licht en geluid tijdens evenementen, dat is een vak apart! Tijdens deze workshop krijg je van de studenten in opleiding bij Podium en evenementen techniek van Creative College te zien wat je moet doen om van een standaard evenement iets speciaals te maken.

Alles draait om techniek, ook bij het Tech College. Technische vakmannen en vakvrouwen zoals jij zijn hard nodig. Wil je meewerken aan de toekomst? Wil jij met mechatronica slimme en zuinige machines en robots kunnen maken? Wil je met domotica een huis duurzaam kunnen maken? Kies dan voor het Tech College!

De Techniekstand is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken, te interesseren, te laten beleven en te laten zien dat ze dagelijks in aanraking komen met techniek in het bijzonder installatietechniek.

Het bordspel is een interactieve videoquiz die in groepjes van vijf leerlingen gespeeld kan worden. Elk groepje krijgt een speelbord met vijf pionnen. Doel is de eigen pion zo snel mogelijk aan de finish te krijgen door de vragen goed te beantwoorden. De vijf pionnen staan voor vijf vakspecialismen respectievelijk: ict, elektrotechniek, koeltechniek, warmtetechniek en watertechniek. De vragen worden gesteld middels korte filmpjes die telkens een van die vijf vakspecialismen op een herkenbare manier in beeld brengt.

De Technobiel bestaat uit twee verdiepingen. De technische experimenten zijn zoveel mogelijk afgestemd op de bestemde doelgroep zodat de techniek goed aansluit in hun belevingswereld. Op de eerste verdieping kunnen leerlingen ontdekken: 1) Hoe werkt een transportband. 2) Vliegtuigjes te laten vliegen door er met infraroodlicht op te schijnen. 3) Een memory spel over duurzame energie. 4) Een cv storing oplossen met de Augmented Reality technologie op de tablet, zodat Bito weer warm kan douchen. Een verdieping hoger komen de leerlingen in een echte experimenteerzone terecht waar ze: 5) Verschillende technische proefjes kunnen doen, leerlingen die meer exact georiënteerd zijn, kunnen hier ook natuurkundige experimenten doen. 6) In een virtuele wereld met behulp van een drone en Augmented Reality technologie, fruitkisten veilig op het amfibievoertuig plaatsen.

Sidekick Mattie levert tools aan die mensen kunnen inzetten in hun dagelijks leven om een balans te vinden in de digitale era. Mensen worden continu geprikkeld, zowel offline als online. Sidekick Mattie focust op online prikkels.

Bij WisMon werken we dagelijks aan de mooie uitdaging om bèta leuk en toegankelijk te maken. Meer dan twaalf jaar ervaring en enthousiasme heeft ons geleerd dat exacte vakken, met de juiste hulp, voor iedereen begrijpelijk én leuk kunnen worden.

Copyright © Feest van de Techniek 2018