Scholieren richten een eigen winkel met 3D-scans en VR-brillen

27 october 2016

Feest van de Techniek Virtual Reality

Onlangs werd de Albert Heijn in het centrum van Utrecht vernieuwd. De supermarkt bleef zeven dagen dicht. Na deze week was de winkel onherkenbaar vernieuwd. Wat gebeurde er in die week? Hoe kan het dat het verbouwen van een huis maanden duurt maar een interieurverbouwing in een week plaatsvindt? Het antwoord komt dit keer van retailbouwbedrijf Stamhuis. Er zitten namelijk talloze onmisbare technici achter deze verbouwing.

Door een samenwerking met meerdere technische disciplines zoals monteurs, afbouwspecialisten, bouwkundig tekenaars en modelleurs kan Stamhuis, specialist in winkelverbouwingen, deze snelheid garanderen.

Vmbo-leerlingen ervaren tijdens het Feest van de Techniek bij Stamhuis wat er allemaal komt kijken bij een fysieke verbouwing. Dit begint met de inzet van nieuwe techniek. De scholieren gaan allereerst aan de slag met een 3D-scan van de te verbouwen ruimte. Met een VR-bril zien scholieren op deze scan precies hoe groot de ruimte is, waar de muren zich bevinden en waar bijvoorbeeld de ingang zit. Met de inzet van speciale software kunnen de scholieren vervolgens de ruimte gaan inrichten met geschikte meubels voor de ruimte, van een kassa tot aan een broodrek in de supermarkt.

Scholieren zien met eigen ogen dat de meubels bij Stamhuis worden gemonteerd tijdens de rondleiding. Dit gebeurt allemaal voorafgaand aan de winkelsluiting, dus het nieuwe interieur wordt allemaal op Industrieterrein Lage Weide in elkaar gezet. In plaatsingsvolgorde worden de meubels vervolgens naar de locatie gebracht. Uiteindelijk zorgen afbouwmonteurs er ter plekke voor dat het nieuwe winkelinterieur met topsnelheid wordt geplaatst.

Scholieren zien gedurende de expeditie met eigen ogen welke techniek wordt gebruikt om de winkelverbouwingen te realiseren. Henk Stamhuis, eigenaar van het bedrijf, doet mee aan het Feest van de Techniek zodat scholieren vroegtijdig kennis kunnen maken met diverse technische rollen die zij later kunnen vervullen.

 Wij wensen de scholieren alvast veel plezier tijdens deze expeditie op het Feest van de Techniek!

Copyright © Feest van de Techniek 2018